Přehled hrotů luxusních plnicích per

Luxusní plnicí pera
Hroty u luxusních psacích potřeb jsou jedním z klíčových prvků, který dodává luxusním perům osobitost. Hroty samozřejmě poskytují také praktickou funkčnost, ale zároveň jsou důležitým designovým prvkem, který přitahuje pozornost. Hroty k plnicím perům prestižních značek jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů, jako je ocel a zlato. Tyto materiály zaručují dlouhou životnost a vynikající výkon hrotu. Hroty jsou vyrobeny s maximální precizností a odborností, aby zajistily skutečný požitek ze psaní.

 

Každá luxusní značka má svůj vlastní design hrotu, který je charakteristický pro danou značku. Některé značky se zaměřují na tradiční motivy, zatímco jiné preferují moderní a inovativní styl. Značky jako Montblanc, Parker a Waterman jsou známé svými ikonickými designy hrotů, které se staly symbolem luxusu a elegance. Uživatelé luxusních psacích potřeb si mohou vybrat různé velikosti, tvary a pružnost hrotů podle svých preferencí a psacího stylu. Pro ty, co píší drobnějším písmem, doporučujeme tenký hrot. Hrot střední nebo silný upřednostní ti, kteří mají písmo větší a víc text roztahují.
Luxusní plnicí pera

 

Typy hrotů

Jednotlivé typy hrotů mají různá označení, která se mohou mezi značkami lišit. Následující seznam obsahuje některá běžná označení pro typy hrotů.

 

Tenký hrot (fine) - tenčí špička, kterou docílíte jemnější linky. Ideální pro detailní a precizní psaní.

 EF / extra fine - ± 0.35 mm – 0.45 mm pokud je vaše písmo obzvláště malé nebo píšete či kreslíte s velkým množstvím detailů, může vašim potřebám vyhovovat extra jemný hrot. 

   F / fine - ± 0.46 mm – 0.55 mm - pokud píšte rychle a máte při psaní relativně lehký dotyk, tak uvítáte jemný hrot

 

Střední hrot (medium) - standardní velikost hrotu, poskytuje vyvážený tok inkoustu a tloušťku linky. Je ideální pro každodenní použití a psaní běžných textů.

 M / medium - ± 0,56 mm - vhodné pro psaní s průměrnou velikostí rukopisu.

 

Silný hrot (broad) – vytváří širší linku. Zvětšená povrchová plocha hrotu má za následek větší průtok inkoustu a tím i vizuálně výraznější písmo. Široký hrot také dává lépe vyniknout stínování a lesku inkoustu. Proto jsou luxusní pera se širokým hrotem obzvláště přitažlivá pro jednotlivce, kteří mají osobitý a dramatický styl psaní.

 B/ broad - ± 0,57 mm - vhodné pro psaní rozmáchlým rukopisem nebo podpisem.

 BB / extra broad - ± 1,2 mm - pro psaní velmi velkých písmen nebo podpisy se zdůrazněním křivek a smyček. 

 

Hrot Italic (italic) - má rovně řezaný, kaligrafický plochý hrot, kterým podle potřeby vytvoříte tlustou čáru v jednom sklonu a tenkou čáru pod jiným úhlem. Je oblíbený mezi kaligrafy a lidmi, kteří se zajímají o krasopsaní.
FI: fine italic
MI: medium italic
BI: broad italic

 

Hrot Oblique (oblique) - na rozdíl od standardního hrotu, který má symetrický tvar, je tento hrot mírně zakřivený nebo šikmý a je ideální volbou pro kaligrafy či umělce.
FO: fine oblique
MO: medium oblique
RMO: medium reverse oblique
BO: broad oblique

 

Kaligrafická pera v naší nabídce zastupují značky Lamy a Faber-Castell.

Lamy - hroty 1,1 mm, 1,5 mm a 1,9 mm

Faber-Castell - hroty v šířích stopy 1,1 mm, 1,4 mm a 1,8 mm.

 

U hrotů per se setkáte i s označením pro praváky RH (right hand) a leváky LH (left hand).


Co znamenají zkratky ST, GT a CT?

  • ST – Silver Trims (postříbřené zdobení) - Tato zkratka se používá, když je nějaká část pera pokovena stříbrem, například klip. Stříbrná vrstva bývá často ošetřena i palladiem.
  • GT - Gold Trims (pozlacené zdobení) - Tato zkratka znamená, že vybrané části nebo doplňky pera jsou pozlaceny. Může se jednat o klipy, prsteny nebo hroty, ale i další.
  • CT – Chrome Trims (pochromované zdobení) - Tato zkratka vyjadřuje, že části nebo doplňky pera jsou pochromovány. Opět se může jednat o klipy, prsteny nebo hroty, ale i další části.

 

V naší nabídce převažují pera s hroty M a F, což jsou u nás nepreferovanější šíře hrotů. U některých značek a modelů jsou pera dostupná také s hroty EF, B a LH. Další varianty je možné poptat a doobjednat přímo u dodavatele.

 

Publikováno