Psací potřeby pro leváky

Psací potřeby vyrobené speciálně pro leváky jsou na českém trhu již několik let bez problémů k sehnání. Většinou se jedná primárně o užitkové psací potřeby, které byť jsou kvalitní a funkční, nemohou být považovány za luxusní psací potřeby.


Výběr luxusního plnicího pera pro leváka

Hrot s iridiovou kuličkou


Chcete vybrat pero pro leváka z kategorie psacích potřeb s přidanou hodnotou v podobě kvality použitých materiálů a v originálním a elegantním designu? Poradíme vám.

Pro někoho může být překvapivým zjištěním, že ne pro všechny leváky jsou plnicí pera pro leváky vhodná. Například levák s tzv. horním způsobem psaní musí mít plnicí pero s hrotem pro praváky, ale nesmí mít násadku tvarovanou pro úchop pravou rukou.[1]

Pro tento typ leváků je nejvhodnějším řešením kvalitní plnicí pero s univerzálním a hlavně kvalitním hrotem s iridiovou kuličkou na špičce a univerzálním úchopem. Každý majitel pera si pak tvar hrotu postupným používáním upraví sám a přizpůsobí jej svým potřebám.

Pro leváky s tzv. spodním způsobem psaní jsou pak vhodné hroty tvarované pro leváky. Tyto nabízí například značka Lamy u modelových řad Vista, Safari a Nexx, pod označením LH.

Pro srovnání je níže uveden i piktogram univerzálního hrotu o střední šíři M. Na první pohled je vidět, že i hrot pro leváky je spíše širší. Větší kulička na špičce totiž po papíru lépe klouže a rozkládá tlak ruky do větší plochy.

 

Hroty Lamy

 

Kuličkové pero

Kuličkové pero a roller pro leváka


Také u kuličkových per (propisek) pro leváky platí, že nejdůležitější je, aby se jednalo o kvalitní výrobek. Náplň by měla pevně sedět v otvoru těla a neposouvat se ani v ose těla. Tělo propisky by mělo být lehčí, ale zároveň ne příliš slabé, aby se v ruce dobře drželo. Pro leváky je taky vhodnější náplň s větší kuličkou, tedy náplň se širší stopou. [2]

 

 

Roller

 

Pokud chcete levákovi pořídit roller neboli keramické pero, opět platí, že je lepší náplň s větší kuličkou, tedy i šíří stopy.

 

 

 

 

 

 

[1] Zdroj viz https://www.levactvi.cz/levak-a-psani/levak-a-psaci-prostredky/plnici-pera-pro-levaky/

[2] Zdroj viz https://www.levactvi.cz/levak-a-psani/levak-a-psaci-prostredky/kulickove-tuzky/

 

Publikováno